Veel Nederlanders ervaren maag- en darmklachten en eigenlijk is dat best logisch. Goede en slechte gewoontes kunnen een effect hebben op de stoelgang. Spanning speelt een belangrijke rol en onze voeding bevat soms onvoldoende vezels. De invloed die de darmen op ons hebben is zo groot dat experts de darmen ook wel het ‘tweede brein’ noemen. Wilt u weten hoe u de darmen in topconditie kunt houden? Lees dan snel verder!
Probiotica - blije darmen
Een levensstijl met voldoende rust, slaap en vezelrijke voeding zijn van belang voor het functioneren van onze darmen.1 Wanneer dat even niet lukt, kunt u probiotica innemen. Probiotica zijn producten die goede darmbacteriën bevatten4. Darmbacteriën kunnen een grote invloed hebben op de consistentie en frequentie van onze ontlasting.
Nu zijn er goede en minder goede bacteriën. De minder goede bacteriën kunnen ons immuunsysteem verzwakken. De goede bacteriën zorgen voor een blije buik en een sterke weerstand tegen ongewenste indringers2. Wij adviseren om tijdens een periode van stress of verminderde weerstand een probiotica te overwegen voor sneller herstel.
Om te onthouden: darmbacteriën leven van wat wij eten en ze zijn gek op vezels!1 Door dagelijks vezels in te nemen creëert u een gunstig milieu voor goede darmbacteriën die bijdragen aan een mooie huid, een aangename stoelgang en een sterke weerstand.3
De kracht van vezels
Psylliumvezels hebben een normaliserende werking op de stoelgang3. Hiermee kunt u de ontlasting milder maken.3 Door vezels in te nemen met ruim water, wordt de ontlasting zachter. Met een zachtere ontlasting gaat de toiletgang gemakkelijker. Een zachtere ontlasting is tevens vriendelijker voor de anus.
Voor een hardere ontlasting neemt men psylliumvezels juist met weinig water in3. Dan binden de vezels het overtollige vocht in de darmen, waardoor de ontlasting steviger wordt. Psylliumvezels kunnen 25 keer hun eigen gewicht in vocht opnemen. Psylliumvezels zijn natuurlijk en hebben geen nadelige bijwerkingen. Het is veilig in gebruik, ook voor zwangere vrouwen en kinderen. Wel kan het de werking van medicijnen beïnvloeden. Overleg daarom het vezelgebruik altijd met uw behandelaar.
Prebiotica
Inuline is een vorm van prebiotica. Prebiotica zijn vezels die als voeding dienen voor onze darmbacteriën, want naast dat inuline de ontlasting normaliseren, vormen ze in combinatie met psylliumvezels een uitstekende voedingsbodem voor gunstige darmbacteriën!1
Nog een voorbeeld van prebiotica zijn fructo-oligosaccharidden (ofwel FOS)1. Net als inuline wordt FOS door gunstige darmbacteriën gebruikt (gefermenteerd) waardoor ze een voedingsbodem vormen. Wij adviseren om deze vezels met elkaar te combineren, het liefste met probiotica, want net wij, eten goede darmbacteriën graag gevarieerd!
Wanneer het eruit moet
In het ideale leven gaan we regelmatig naar het toilet, maar soms zit het gewoon even vast. In zo’n situatie kunt u kruiden overwegen met een ondersteunende werking op de regelmatige stoelgang, zoals de combinatie van Cascara4 en Rabarber4, kruiden die binnen de Fytotherapie bekend staan als effectief verlossende kruiden. Het is oké wanneer dit sporadisch voorkomt. Wij horen echter niet afhankelijk te zijn van dergelijke middelen, tenzij daar een medische reden voor is. Probeer altijd na te denken over wat de oorzaak kan zijn van hetgeen dat u plaagt.
Let op
- Neem Cascara en Rabarber extracten niet in tijdens de zwangerschap.
- Wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de (huis)arts te gaan.
Pro tip
Wilt u uw lichaam een extra handje helpen? Zorg dan dagelijks voor voldoende slaap en beweging. Drink voldoende water en eet gevarieerd groenten en fruit. Darmbacteriën eten wat wij eten en ze zijn gek op vezels! Het innemen van voedingsvezels en probiotica draagt bij aan de ondersteuning van een regelmatige stoelgang3. Een bijkomend voordeel is dat (psyllium)vezels helpen bij het verkrijgen van een platte buik!5
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!
Adviesdrogisterij.nl
Referenties:
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20119826/
2 https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/
4 https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/cascara
5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31174214/