Chiazaden zijn afkomstig van de Chiaplant, de Chiaplant (ook wel Salvia Hispanica genoemd) groeit in Midden Amerika. Chia werd al geteeld door de Azteken voordat Columbus Amerika ontdekte. Chia is afgeleid van het woord chian een oud mexicaanse begrip die afstamt van de Azteken. Het betekent zoiets als “vettig”. Chiazaad is de rijkste bron van Omega-3 vetzuren. Elk zaadje bestaat voor 20% uit dit vetzuur. Omega-3 vetzuur bevat alfa-linoleenzuur (ALA). ALA kan met behulp van enzymen worden omgezet in de Omega-3 vetzuren EPA en DHA.
Deze vetzuren hebben een positieve invloed op hart- en bloedvaten, hersenfuncties, het gezichtsvermogen, de geestelijke balans en het cholesterolgehalte.
Chiazaad is tevens een uitstekende bron van de vitaminen A, B1, B2, B3 en B11, mineralen, eiwitten en voedingsvezels en anti-oxidanten. Chiazaad bevat geen transvetten, zijn glutenvrij en bevatten nauwelijks koolhydraten.
Gebruiksadvies:
1-3 x daags 1-2 eetlepels chiazaad te gebruiken in muesli, yoghurt, salade, brood en/of soep. Voor pudding of gelei: 1-2 eetlepels chiazaad mengen met water of andere vloeistof en ongeveer een uur laten staan. Deze pudding is zeer voedzaam en hongerstillend.
Let op: Chiazaad kan veel vocht opnemen, wees dus voorzichtig in het gebruik. Conform Novel Food Regulation maximaal 5% in brood gebruiken.
Voedingswaarde per 100 gram: |
| |
Aminozuren: | soleucine: 88 mg |